Voiteluaineet ja öljyt

Voiteluaineet ja öljyt

Voiteluaineiden ja öljyjen tehtävänä on koneiden liikkuvien osien välisen kitkan pienentäminen, välyksien tiivistäminen sekä kulumisen estäminen. Täyttääkseen nämä tehtävät on jokaiseen kohteeseen käytettävä juuri oikeat ominaisuudet omaavaa aine. Voiteluöljyn tärkein ominaisuus on sopiva viskositeetti eli sisäinen kitka. Muita hyviä ominaisuuksia ovat voitelukyky, vaahtoamattomuus, vähäinen vanheneminen ja hapettuminen sekä laadun tasaisuus.

Moottoriöljy

Moottoriöljyjä on kolmea eri luokkaa: mineraaliöljyä, osasynteettistä öljyä ja synteettistä öljyä. Moottoriöljyä valittaessa olennaiset asiat ovat laatuluokitukset, pakkasenkesto, viskositeetti ja öljyn sopivuus ajo-olosuhteisiin. Ajoneuvon ohjekirjasta tai AD VaraosaMaailman asiantuntevalta henkilökunnalta saa tiedon omaan autoon sopivasta moottoriöljystä. Muistathan, että kaksi- ja nelitahtimoottorit käyttävät eri moottoriöljyjä.

Voimansiirtoöljy

Voimansiirtoöljy on vaihteistoihin ja vetopyörästöihin tarkoitettu öljy, jonka tehtävänä on suojata osia kulumiselta. Voimansiirtoöljyn on toimittava hyvin vaihtelevissa lämpötiloissa ja kuormituksella.

Vaihteistoöljy

Vaihteistoöljyä käytetään voitelemaan mm. ajoneuvojen vaihdelaatikkoja, alennusvaihteistoja ja vetopyörästöjä. Vaihteistoöljyn ominaisuudet ja laatu (esim. synteettinen, mineraaliöljy) vaihtelevat ja eri vaihteistoihin on tärkeää käyttää täsmälleen vaadittavaa öljylaatua. Öljy myös vanhenee käytössä ja on siksi vaihdettava määrävälein. Kysy lisää asiantuntevalta henkilökunnaltamme.

Voitelurasva

Voitelurasva on rakenteeltaan paksunnettua öljyä, jota ennen nimitettiin usein vaseliiniksi. Nykyaikainen voitelurasva koostuu perusöljystä ja siihen huonosti liukenevasta, hienojakoisesta paksuntimesta. Voitelurasvoissa kuten voiteluöljyissäkin käytetään synteettisiä ja mineraalipohjaisia perusöljyjä.